Ny FoU-rapport: Att åldras i ett digitaliserat samhälle
Att äldre personer som grupp har en långtifrån problemfri relation till digital teknik, och större risk än andra att befinna sig i ett digitalt utanförskap, är väl känt från många studier. Men det säger ganska lite om den kvalitativa sidan av att åldras i ett digitaliserat samhälle. Hur ser äldre personers erfarenheter ut av att möta digitala lösningar och tjänster i olika delar av vardagslivet? Vilken roll spelar de digitala verktygen för möjligheten att leva sitt liv som man vill, och hur kan man förstå äldre personers behov i mötet med denna teknik på olika områden och i olika livssituationer?
Under vintern och våren 2023/24 genomförde FoU Nordost en serie fokusgruppsintervjuer med 104 äldre personer i fem nordostkommuner för att undersöka dessa frågor. I rapporten ”Att åldras i ett digitaliserat samhälle” av Christofer Lindgren och Sara Sundell Ahrén presenteras slutsatserna från studien. Resultaten visar inte oväntat att upplevelserna varierar. Bland de seniorer som är vana internetanvändare är digital vardagsteknik något som ibland underlättar livet, men ibland också försvårar det. För de äldre personer som är ”knappt digitala” sällananvändare är dock bilden mer entydig: För dem är närvaron av digital teknik oftast något som begränsar ens möjligheter att göra det man vill och som hindrar en från att vara delaktig i samhället. Gemensamt för båda grupperna är emellertid att digitaliseringen påverkar många delar av ens liv samtidigt.
I rapporten genomförs en fördjupad analys för att granska de behov som kommer till uttryck i deltagarnas berättelser. Den visar att även digitalt vana seniorer kan behöva ett stöd för att fortsätta vara digitala på de sätt de önskar, och för att inte tappa delar av sin användning över tid. Faktorer såsom otrygghet inför vissa lösningar, svårigheter i att hantera den digitala världens ständiga förändringar, och begynnande fysiska nedsättningar kan annars bidra till att man gradvis hamnar på en sluttande plan i sin teknikanvändning, och får svårt att bibehålla sin nivå på sikt. Denna tendens förstärks av att gruppen sällan har tillgång till ett stödjande sammanhang för sin teknikanvändning, på samma vis som när man var i arbetslivet. I rapporten diskuteras ett antal implikationer av resultaten för arbetet med att ge stöd till äldre personer i digitala frågor.