Forskningsprojekt: Connected Children
Connected Children är ett nytt forskningscentrum för kunskapsbaserad prevention vid Linnéuniversitetet som 2021 beviljades ett sexårigt programstöd av Forte.
Syftet är att utveckla tidiga och samordnade insatser för barn och unga i svåra livssituationer, samt att förstärka främjande insatser för barn och unga generellt.
Connected Children avser bland annat att undersöka hur den skotska samverkansmodellen ”GIRFEC – Getting it right for every child” införs och modifieras i Sverige. GIRFEC syftar till att ge tidiga och samordnade insatser för barn, unga och deras familjer. Forskningsledare vid FoU Nordost, Josefin Bernhardsson, ingår i detta arbete dels med ansvar för att följa Lidingö stads fortsatta arbete med Backa barnet (tidigare Trygg uppväxt).
En rapport om införandet av Backa Barnet Lidingö kommer att publiceras under hösten 2024.
Publikationer
Prevention med barn och unga – teori och praktik för socialt och pedagogiskt arbete
Linnéuniversitetet utom sommaren 2024 med antologin ”Prevention med barn och unga – teori och praktik för socialt och pedagogiskt arbete” där ett flertal forskare från Connected children medverkar.
Josefin Bernhardsson, forskningsledare på FoU Nordost, har tillsammans med Sofia Enell skrivit kapitlet ”Barnrättsbaserad prevention – mer än bara symbolik?” där de undersöker vilket genomslag barns rättigheter ges i preventivt arbete. 2020 införlivades barnkonventionen i svensk lagstiftning och författarna ställer frågan om huruvida detta gjort någon skillnad i praktiken. Resultatet visar att barnkonventionen och det förebyggande perspektivet löper i två löst sammankopplade parallella spår, där det första spåret (barnkonventionen) borde vara en grund och en förutsättning för det andra (förebyggande perspektivet). Författarna efterlyser en politiskt fördjupad diskussion om vad barns rättigheter betyder i ett förebyggande arbete, en diskussion där barn och unga behöver involveras och ges inflytande för mer kunskap i frågan.
Det finns ett stort behov av att utveckla former för uppföljning av hur satsningar på tidiga och samordnade insatser fungerar. I rapporten ”Att sätta hjulet i rullning – En lokal uppföljningsmodell av befintlig verksamhetsstatistik inom ramen för Barnets Bästa Gäller! I Kronobergs län” (2023) av Linda Hiltunen, Mats Anderberg och Torbjörn Forkby, ges förslag på hur en del av en sådan uppföljning kan se ut när det handlar om barns och ungas hälsa och levnadsförhållanden.
Att uppfinna hjulet på nytt– Men rullar det åt samma håll?
Det så kallade välbefinnandehjulet pekar ut indikatorer för barns och ungas välbefinnande, och är en central del i GIRFEC för att identifiera behov och planera för lämpliga stödinsatser. I forskningsartikeln ”Att uppfinna hjulet på nytt– Men rullar det åt samma håll?” (2023) av Mats Anderberg analyseras och diskuteras hur Skottlands välbefinnandehjul anpassas till tre svenska kontexter och vilka konsekvenser det kan få för sättet på vilket barns och ungdomars behov uppfattas, förstås och möts.
Konferens och studiebesök
31 maj 2023 deltog forskningsledare från FoU Nordost på ett studiebesök hos Backa barnet Ystad. Med på studiebesöket var även utvecklingsledare och representanter för verksamheter som deltar i implementeringen av Backa barnet i Lidingö. I studiebesöket ingick bland annat träffar hos BUP/Första linjen, socialtjänst, förskola, skola och bvc/bmm (hembesöksprogramet).
24–25 november 2022 var Connected Childrens forskargrupp på studiebesök i Edinburgh, däribland Josefin Bernhardsson, forskningsledare FoU Nordost. Syftet var att få en fördjupad förståelse för hur man på olika nivåer i Skottland arbetat med implementeringen av GIRFEC – Getting it right for every child.
I april 2022 arrangerades en uppstartskonferens av Connected Children i Stockholm, vilken inkluderade de lokala samverkansprojekt som ingår i projektet, följeforskare samt andra aktörer som på olika sätt har intresse av arbetet med tidiga och samordnade insatser i Sverige, såsom Socialstyrelsen, SKR och Länsstyrelsen. Årets tema var ”Mot ett partnerskap för och med barn”.
Tillbaka till listan>>