FoU-rapport: Kartläggning av samverkan under covid-19
FoU Nordost har genomfört en kartläggning för att ge en lägesbild av samverkan kring vård och omsorg för äldre under covid-19. En del av detta arbete har skett samordnat med Stockholms läns övriga FoU-enheter som arbetar med äldrefrågor – FoU nu, Nestor FoU-center samt Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum. Kartläggningen utgör ett underlag för fortsatt utvecklingsarbete inom samverkan.
FoU Nordosts kartläggning presenteras i rapporten Att göra det osynliga synligt – Erfarenheter av att samverka i samband med äldres utskrivning från slutenvård under coronapandemin.
När äldre personer skrivs ut från slutenvården finns ofta behov av både vård- och omsorgsinsatser i hemmet. Samverkan mellan slutenvård, primärvård och kommun är i dessa fall en viktig länk för att få vård- och omsorgskedjan att fungera väl, och 2018 blev denna samverkan lagstadgad i form av lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (LUS). Coronapandemins utbrott under våren 2020 innebar dock förändrade förutsättningar för arbetsprocesserna inom vård och omsorg och många verksamheter var tvungna att hitta nya sätt att arbeta för att minska risken för smittspridning, vilket givetvis även påverkade samverkansarbetet.
Denna rapport handlar om att synliggöra erfarenheter av samverkan mellan olika verksamheter inom slutenvård, primärvård och äldreomsorg i samband med utskrivning från sjukhus under coronapandemins första våg. Rapporten bygger på en fokusgruppstudie som genomfördes av FoU Nordost under hösten 2020, med deltagare från berörda verksamheter från slutenvård, primärvård, socialtjänst och kommunal vård- och omsorg inom nordostkommunerna i Stockholms län.
De övergripande resultaten visar att fokusgrupperna anser att samverkan generellt sett har fungerat bra – ”under rådande omständigheter” – och i vissa avseenden till och med bättre än innan pandemin. Samtidigt pekar fokusgrupperna på att samverkan i samband med att den äldre skrivs ut från sjukhus inte alltid fungerat som avsett utifrån överenskommelse och rutiner enligt LUS.
Utöver att lyfta fram deltagarnas erfarenheter och lärdomar av samverkan, fokuserar rapporten på några återkommande teman som berör olika strukturella och kontextuella faktorer som påverkar upplevelsen av samverkan, till exempel information, kommunikation, relationer och tidigare erfarenheter av samverkan.
Rapporten avslutas med några sammanfattande reflektioner och tankar för fortsatt utvecklingsarbete. Med rapporten vill vi samla vård- och omsorgsaktörernas erfarenheter och lärdomar från denna period i syfte att skapa ett kunskapsunderlag att använda i fortsatt utvecklingsarbete.
10 februari 2021 arrangerade FoU Nordost ett digitalt samverkansforum för berörda verksamheter för att presentera resultaten av kartläggningen. Vidare under våren arrangerades kommunvisa samverkansforum där verksamheter inom primärvård, slutenvård samt kommunen bjöds in för att, utifrån rapportens resultat, diskutera vad detta betyder för deras lokala samverkansarbete och gemensamt diskutera vilka utvecklingsmöjligheter som finns lokalt i respektive kommun.
Tillbaka till listan>>