Utvecklingsprojekt: Fokusgruppintervjuer med äldre om deras behov i digitala frågor
Digitalisering är ett av FoU Nordosts fokusområden. Mot bakgrund av en dialog om inriktningen för FoU-arbetet inom detta fokusområde tillsammans med företrädare för FoU Nordosts ägarkommuner, visade det sig att ett av de prioriterade utvecklingsbehoven inom området handlade om arbetet med att stärka äldre personers digitala delaktighet. Våren 2023 genomförde FoU Nordost en kartläggning av kunskapsläget i forskning och myndighetstryck om äldres behov och utmaningar i mötet med det digitaliserade samhället. Nästa steg bestod i att genomföra fokusgruppintervjuer med äldre personer i nordostkommunerna, i syfte att ta fram ett lokalt kunskapsunderlag om de äldres egna synsätt på sina behov, hinder och möjligheter för digital delaktighet. Ett sådant underlag bedömdes vara till nytta för kommunernas fortsatta strategier och beslut om insatser på området.
Syfte och mål
Syftet med projektet är att samla in äldre personer synsätt på hinder, utmaningar och möjligheter i det digitaliserade samhället, för att på så vis kunna ge ett kunskapsunderlag för socialtjänstens arbete med att utveckla sina arbetssätt och insatser för äldres digitala delaktighet. I fokus för intervjuerna står frågan vilka upplevelser äldre personer själva har av mötet med digital teknik inom olika livsområden, samt vilken typ av stöd som efterfrågas av dem för att kunna utveckla eller vidmakthålla sin digitala delaktighet.
Metod och avgränsningar
Det empiriska materialet samlas in genom kvalitativa fokusgruppsintervjuer med olika äldre personer som bor i kommunerna Danderyd, Lidingö, Täby, Vaxholm och Österåker. Tanken är att få en bredd i materialet i fråga om vilka äldre personer som kommer till tals i undersökningen. Analysen är kvalitativt orienterad.
Den huvudsakliga målgruppen i kartläggningsarbetet är äldre personer som bor i ordinärt boende (inkl. trygghetsboende) med eller utan hjälp av hemtjänst/andra biståndsbedömda insatser. Denna avgränsning görs med hänsyn till att äldre personer som bor i andra boendeformer (såsom säbo och eller LSS-boenden) ofta kan har mer specifika typer av behov av stöd som varierar med förekommande funktionsnedsättningar. Därtill skiljer sig kommunens verksamhetsmässiga förutsättningar för att ge stöd åt mellan personer i ordinärt boende resp. andra boendeformer.
Rapport
En rapport av projektet beräknas vara klar i början av hösten 2024.
Tillbaka till listan>>