Utvecklingsarbete: Digitala förmågor bland nyanlända
Bristerna i digitala färdigheter hos vissa nyanlända skapar i kombination med svaga språkkunskaper och en generell brist på resurser svårigheter under etableringsåren för vissa grupper. Resultatet kan bli en långsammare integrationsprocess och en sämre tillgång till offentliga samhällstjänster och samhällsinformation än andra invånare. Inom projektet Delaktighet för alla i det digitaliserade samhället bedriver därför FoU Nordost sedan våren 2021 ett utvecklingsarbete tillsammans med ett antal nordostkommuner för att se över hur man kan stärka de digitala förmågorna för gruppen.
Vi granskar de resurser och insatser som finns att tillgå för en ökad digital kompetens bland nyanlända och möjliga pedagogiska upplägg för att ge ett stöd anpassat till individens behov och nivå. I arbetet ingår bl.a. att ta fram ett verktyg för att bedöma brukarnas digitala förmåga, att ta fram moduler för att stärka brukarnas digitala kompetens på ett antal områden och att testa dessa moduler. Även frågor om riktlinjer för att säkerställa brukarnas integritet och trygghet vid stöd i digitala frågor kan komma att ingå att i arbetet.
2022 är FoU Nordost med och stöttar Danderyd kommuns arbete med att ge en digital grundutbildning för nyanlända. En utvärdering av utbildningen har genomförts och går att läsa om i FoU-rapporten: Nyanländ i det digitaliserade samhället – En utvärdering av kurser för ökad digital förmåga och delaktighet bland nyanlända i Danderyd av Christofer Lindgren, forskningsledare FoU Nordost. Läs mer och ladda ner rapporten>>
En gemensam bank av stödmaterial som kan användas för vägledning i vanliga digitala ärenden bland nyanlända har tagits fram av nordostkommunerna i samarbete med FoU Nordost.
Vill du få tillgång till detta material? kontakta Christofer Lindgren,
e-post: christofer.lindgren@founordost.se
Tillbaka till listan>>