Uppdrag Psykisk Hälsa i Stockholms län – ny gemensam FoU-rapport
FoU Nordost har tillsammans med tre andra FoU-enheter med inriktning mot äldre, Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, Nestor FoU-center och FOU nu, genomfört en fördjupad analys av stödinsatser till personer över 65 år med psykisk ohälsa på Uppdrag Psykisk Hälsa i Stockholms län.
Det uppdragsgivaren, Storsthlm (länets 26 kommuner), Stockholms läns landsting och NSPH bland annat har velat få svar på är:
1) Vilken typ av hjälp kan man erbjuda äldre personer med psykisk ohälsa och vilka insatser rör det sig om?
2) I vilken utsträckning täcker nuvarande insatser existerande behov?
Nu presenteras resultaten i en gemensam rapport: Analys av stöd till personer över 65 år som har eller riskerar psykisk ohälsa inom Stockholms län – Om primärvårdens och kommunernas samverkan och stödinsatser, deras förutsättningar att upptäcka psykisk ohälsa samt hur personer med psykisk ohälsa ser på dessa insatser. Resultaten från projektet kommer att ligga till grund för en ny handlingsplan avseende psykisk hälsa i Stockholms län.
Ladda ner den gemensamma FoU-rapporten här>>
Läs mer om Uppdrag Psykisk Hälsa i Stockholms län>>
De fyra FoU:erna har i olika delprojekt undersökt vilka stödinsatser som ges till äldre med psykisk ohälsa samt vilka förebyggande stödinsatser som ges till gruppen som riskerar psykisk ohälsa. Även samverkan mellan kommuner och landsting har kartlagts, liksom förutsättningar hos personal (i hemtjänst, socialtjänst och primärvård) för att upptäcka signaler om, och att initiera åtgärd vid psykisk ohälsa. FoU Nordosts bidrag till projektet är rapporten: Upptäcka signaler om och att initiera åtgärd vid psykisk ohälsa hos äldre personer – en kvalitativ studie av Lis Bodil Karlsson, forskare och FD i socialt arbete.
Ladda ner FoU Nordosts delrapport här>>
Övriga delrapporter återfinns på följande webbplatser: